Owner Post Them Follow Dash



Atelophobia
Atelophobia;

Bonjour!


Hello and welcome to my blog
I pour my heart and thoughts here
Pardon my words

Tagboard

⊰HOVER ME!⊱

Assalamualaikum! speaking here is hadirahhanafi.Do follow and leave your footprint on my tagboard :) Be nice here.Please do not spam my cbox. Please put your blog link so I can visit you back.


Skins by: IlliShuhada
Basecode : PikaChan
Best viewed in Mozilla and Google Chrome
Adalah haram untuk buka page source dan curi code di sini

Dugaan part 1

Kini manusia banyak yang dah berubah , pelbagai ragam manusia yang telah mencorak dunia ini . Sikap atau sifat hasad dengki mesti dan pasti akan timbul pada diri seseorang . Sesungguhnya kita nie sebagai makhluk tidak mampu berbuat apa kecuali berdoa kepada Allah semoga melindungi kita  . Kita perlulah bersabar dalam mengahadapi dugaan yang menimpa kita , walau apapun yang berlaku jangan sesekali kita membalasnya , sebaliknya kita memaafkan ia . Biarlah Allah yang membalasnya . kenapa lah tahun nie deyah mengalami banyak sangat masalah ? awal tahun dah ade masalah . kalau kecik takpe jugak nieyh semuanya besar belaka , dari kawan , family . hurm.. sedih kenapa perlu semua ini berlaku ? 

 KAWAN , kenapa cari aku bila kau susah dan tinggalkan aku bila kau senang ? sedih rasanya , terasa diri niyh dipinggirkan pun ade , macam tak berguna je rasa . tapi kenapa macam tuh ? kalau engkau menangis sebab seseorang and org tuh dtg kat kita tanya " kenapa kau menangis ?? " , 
kau nak jawab ke " menangis sebab kau " . macam tuh , kau sedar tak selama nieh apa yang ko buat kat aku ? memang aku tak pernah mengangap kau sebagai pemangsa sebab kau kawan aku , aku biarkan dan diam je sebab aku sayang kau . aku maafkan engkau supaya engkau nampak apa sebenarnya yang aku cuba sampaikan , tapi engkau tak pernah nak sedar . hope lepas nieyh kau sedar dan tolong jangan sesekali tinggalkan aku , layan aku macam biasa , jangan nak jauhkan diri dari aku dan jangan lupakan aku .

 FAMILY , banyak sangat masalah dengan family , salah faham lah , hasad dengki tengok orang neyh rumah besar pun nak sabotach ke ? ko tuh pei keje kuat2 and dapat gaji besor pegi buat rumah 10 tingkat , nieyh mencangok je kat rumah ade hati nak rumah besor . mengaharap kan ketua keluarga pun tak boleh jugak sekurang-kurangnya ade lah usaha nak cari duit lebih . nieyh tak asyik menabur fitnah tak habis2 . dapat duit ke kak oi ko buat camnieyh ? setahu aku kau banyak dapat dosa . macam nieyh lah yew . bersabarlah dan berusaha cari duit lebih and pergi buat apa yang tak cukup lagi . jangan nak menghancurkan kehidupan orang lain pulak , ada paham ?

 MASYARAKAT , kenapa semua orang suka dengar cerita yang tidak ade kebenaranya ? cuba kaji dulu , selidik betul ke salah . nieyh tidak pun . dapat cerita then sebarkan . wahh untuk yew luaskan sayap fitnah tuh ,, pelik2 . sebagai masyarakat yang berwibawa kita perlulah menapis adakah cerita yang disampaikan tuh betul , tanya dulu orang yang kene fitnah tuh . jangan main menunding jari ke arah orang lain .. tak baik tau . yang pefitnah tuh pun satu . potong mulut tuh kang baru tahu . 

So, kesimpulannya kita jangan lah menjaga tepi kain orang lain , tahu kau tuh perihatin orangnya . terima kasih yew . better watch out with your personality , okkay . ubah diri tuh banyak2 mendekatkan diri kepada Allah . penat membebel and mengumpat buat sakit mulut kan ? better stopkan lah semua nieyh yew . 
sekian terima kasih .